NewsFeed

 
 

Uptime International leverer gangveier til både vindkraftsektoren og Elon Musks rakettprogram

11.05.16

INTPOW-medlem Uptime International som startet med tilkomstløsninger til olje- og gass og leverer nå til både offshore vindmarkedet og til Elon Musks romfartsprogram.


Selskapet ble stiftet sent i 2011 og fikk sine første kontrakter året etterpå. – Da fikk vi fire kontrakter før den første gangveien var levert sier CEO Bjørnar Huse. Fartøyet Island Crown fra offshorerederiet Island Offshore fikk den første gangveien installert i 2013. – Det er et multifunksjonsfartøy som ville ha løsning både for olje- og gass og vindkraft.
 
Forretningsideen til Uptime har et enkelt utgangspunkt. Hvordan komme seg tryggest og raskest mulig fra A til B? Det har resultert i leveranser til blant andre Østensjø sitt nye vindfartøy, danske Esvagt sitt servicefartøy til Statoils vindpark Dudgeon og Siemens sine nye fartøy som bygges av Ulstein. 
 
Årsregnskapet for 2015 er ikke klart, men Huse anslår en omsetning på rundt 85 millioner kroner, hvor halvparten kommer fra leveranser til vindkraft. Det forventede resultatet omtaler han som “godt positivt”.
 
Gangveiene kan være opp til 40 meter lange og veie 25 tonn. De monteres på fartøy og festes i andre enden i en vindturbin eller plattform, før man spaserer over havet. – Hvor stor bølgehøyde som tåles er egentlig mer avhengig av fartøyet og formen på skroget enn gangveien. De kan ifølge Huse kompensere 10 til 15 meter opp og ned, men hvor mye bevegelse det tilsvarer på fartøyet er avhengig av bølgefrekvens, heading og høyde på bølgene. – Et typisk supplyfartøy, med den skrogformen de har, så er vi på tre til fire meter signifikant bølgehøyde.
 
I takt med fallende oljemarked, vender flere offshorerederi seg nå mot vindsektoren. Det kan gi klingende mynt i kassen for Uptime. For mange av dem trenger å få gangveier etterinstallert, slik rederiet Norside gjør med supplyfartøyet Vestland Cygnus. 
 
Det er ikke bare vindkraft og olje- og gassbedrifter som ønsker gangveier fra Uptime. For ikke lenge siden fikk de en utradisjonell henvendelse. Teamet bak romfartsprogrammet Space X, grunnlagt av Tesla-sjef Elon Musk i 2002, hadde lagt merke til dem på internett. – Vi visste ikke om SpaceX sine behov før vi fikk en mail om at de hadde sett videoen vår og trengte en gangvei som går opp på landingsplattformen som raketten bruker. Da var det bare til å hive seg rundt. – Vi kom oss over og fikk installert den og nærmest neste dag var den i bruk.
 
Kilde: Sysla Grønn


Back
 
 


 
© INTPOW – Norwegian Renewable Energy Partners | Design: kingdesign.no | Powered by epiPublisher