Norske rederier dro inn over tre milliarder fra havvind i fjor

20.01.16

En gjennomgang Sysla Grønn og Maritime.no har gjort blant norske rederi viser at norske rederier til sammen vant kontrakter for 3,2 milliarder kroner innen havvind i fjor.
 


Den samlede kontraktsverdien er basert på rederienes egne opplysninger og er kontrakter vunnet i 2015, uavhengig av når selve arbeidet skal gjennomføres. For flere offshorerederi har møtet med havvind vært en trygg havn i et ruskete marked.

Haugesunds-rederiet Østensjø Rederi fikk i høst sin første vindkontrakt da de vant jobben med å levere et servicefartøy til vindparken Race Bank, som opereres av danske DONG Energy. Da hadde de jobbet en stund mot fornybarmarkedet. Verdien var på flere hundre millioner kroner, i følge finansdirektør Håvard Framnes. Skipet vil fungere som et moderskip for vindturbinteknikere når de utfører vedlikeholdsarbeid på vindparken. Etterhvert som parkene bygges stadig lengre unna land, må personell holde seg på feltet over lengre tid.

En annen aktør som har gjort det skarpt er Deep Ocean. Til sammen har de fått kontrakter for opptil en milliard kroner.

INTPOW-medlem Fred. Olsen Windcarrier og Global Wind Service som utfører transport, installasjon og service av vindturbiner og transport av servicearbeidere til vindparkene hadde også et godt år i 2014. Neste år skal selskapet blant annet transportere og installere 67 turbiner på den tyske vindparken Veja Mate. Tradisjonelt har mesteparten av virksomheten foregått i Nord-Europa, men til sommeren skal selskapet installere USAs første havvindpark Block Island utenfor Rhode Island.

I følge Bloomberg New Energy Finance med sin årlige analyse over investeringer i fornybar energi, ble det investert 23,2 milliarder dollar i havvind i 2015, skriver analytiker Luke Mills i en tweet til Sysla Grønn. 17 av de 23 milliardene ble investert i Europa, hvor mesteparten brukes i tilknytning til Nordsjøbassenget. Totalt er det en økning på 27 prosent på ett år. Vindanalytiker Steen Broust Nielsen i Make Consult tror veksten fortsetter. – Vi anslår en årlig vekst på omkring 20 prosent fremover. Vi ser at flere virksomheter som tradisjonelt har holdt seg innenfor olje og gass nå forsøker å utnytte sin kompetanse innen havvind. Det gjelder spesielt innenfor operativ drift, vedlikehold og installasjon, ifølge Nielsen. Her har en rekke rederi i løpet av fjoråret fått kontrakter. En forutsetning for mye av dette arbeidet, er at det trengs transport ut til turbinene for å utføre arbeidet. – Normalt vil vi si at drift og vedlikehold står for mellom 25 og 30 prosent av en havvindparks livstidskostnader. Med kunnskap om effektive operasjoner til havs, tror Nielsen veien til havvind ikke trenger å være veldig lang for norske offshorerederi på kontraktsjakt.

Kilde: Maritime.no



Back
 
 


 
© INTPOW – Norwegian Renewable Energy Partners | Design: kingdesign.no | Powered by epiPublisher